Частни банкери в Хонконг са нервни. Причината - те биват заливани от запитвания от инвеститори, които се притесняват какви могат да бъдат дългосрочните последици от политическата криза в града държава, пише Bloomberg.

През последните месец Хонконг е разтърсен от протести и политическа несигурност, след като управляващите предложиха законопроект за екстрадиция, който позволява изпращане на задържани в континентален Китай. Принудени от многобройните и многолюдни протести, властите оттеглиха законопроекта. Това обаче не сложи край на антиправителствените демонстрации, които продължават с нови искания. Тази несигурност принуждава нова вълна от богати инвеститори да търсят начини да спасят парите си, местейки ги извън Хонконг.

Големи азиатски финансови мениджъри и съветници заявяват, че през последните седмици са получили голям поток от нови пари от Хонконг към Сингапур.

Сингапур задмина САЩ като най-конкурентноспособната икономика в света

Сингапур задмина САЩ като най-конкурентноспособната икономика в света

От европейските страни Швейцария е първа

Милионерите не желаят да бъдат назовавани заради чувствителността на проблематиката в Хонконг. Междувременно частен банкер от града заявява, че новите запитвания, които получава, не идват от най-богатите, понеже повечето от тях вече имат алтернативни възможности за парите си. Запитванията идвали от инвеститори, които притежават активи от 10 до 20 милиона щатски долара.

"Дори и тези, които са обнадеждени, че протестите ще отшумят, започват да питат: Промяната идва, как планиране?", каза Клифорд Нг, който е партньор в Zhong Lun Law Firm в Хонконг.

Протестите засилват загрижеността на инвеститорите и застъпниците на демокрацията, че подкрепеното от Пекин правителство подкопава правната стена, която стои между Китай и Хонконг. Напрежението се покачва и от сблъсъци и събития като изчезването на финансиста Сяо Джианхуа, който беше отвлечен от агенти на Китай през 2017 година. Оттогава никой не го е виждал.

Проучванията на клиентите за състоянието на икономиката на Хонконг се е покачило с 4 пъти повече от обичайните си нива, преди да започнат проектите.

Мениджърите засега наблюдават следната тенденция - инвеститорите не прехвърлят всичките си пари, но създават инфраструктура за това, така че да могат да го направят бързо, ако ситуацията ескалира и това се наложи.

Въпреки протестите нивото на интерес към Хонконг не се е променило, заяви Клифорф Нг. По думите на експерти ситуацията няма признаци на значителен проблем, което не налага промяна на бизнес средата.

Китай не е имал толкова слаб растеж от 27 години насам

Икономика №2 в света не е имала толкова слаб растеж от 27 години насам

Несигурността около търговската война оказва натиск върху страната