Островната държава в югоизточна Азия е лидер сред най-конкурентноспособните икономики в света за първи път от девет години, като остави Хонконг и САЩ зад гърба си.

Усъвършенстваната технологична инфраструктура, наличието на подготвени кадри, благоприятното имиграционно законодателство и възможностите за започване на бизнес са част от причините, поради които Сингапур заема първото място в класацията за най-конкурентноспособните икономики, пише Bloomberg.

Според същата класация, изготвена от Института за развитие на управлението в Швейцария, САЩ изостава с две точки заради повишеното доверие от намаляването на данъците и отслабването на високотехнологичния износ.

Азиатско-тихоокеанските икономики са се представили особено добре, като 11 от 14 или са подобрили позициите си, или са запазили тези, които имат. Хонконг е оценен като благоприятна среда с оглед на данъчната политика за бизнеса и достъп до бизнес финансиране.

В класацията, която се изготвя от 1989 година, участват 63 икономики, разглеждани по 235 показателя. Някои от тях са безработица, икономически растеж, правителствени разходи за здравеопазване и образование, както и данни за социалното сближаване, глобализацията и корупцията. Страните са оценявани в следните четири категории: икономически показатели, инфраструктура, ефективност на управлението и ефективност на бизнеса.

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните

Българската икономика остава сред най-неконкурентоспособните

Страната ни е на 48-мо място от общо 63 страни в света по този показател

Сред европейските икономики Обединеното кралство е по-назад в класацията с 3 места в сравнение с миналата година и заема 23-тата позиция. Норвегия е изпаднала от топ 10, а Дания и Холандия са с по 2 места по-назад, но все още влизат в първите 10. Швейцария е подобрила представянето си с една позиция и е лидер сред европейските държави.

Индонезия се е откроила сред страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Тя е най-добре представящата се икономика от тях, като се изкачва с 11 места спрямо миналата година до 32-ра позиция. Причината са подобрените бизнес условия и по-голяма ефективност в управлението.

Тайланд също отбелязва напредък с 5 места заради привличането на преки чуждестранни инвестиции и производителността.

Япония пада с 5 места, в следствие на бавния икономически растеж, високия държавен дълг и недостатъчното добри условия за бизнеса.

Най-голям напредък отбелязва Саудитска Арабия, която се изкачва с 13 места до 26-то място в ранкинга заради силните инвестиции в образованието.