Милионерите от Хонконг напускат страната, пише Reuters. Богатите търсят спасителен поян на фона на политическите сътресения в управляваната от Китай територия.

Къде отиват милионерите?

Юристи коментират пред изданието, че се наблюдава интересна тенденция - милионерите имали засилен интерес към Австралия.

Отделът по миграция на щата Южен Уелс "забеляза значително увеличение на заявленията" от Хонконг през последните месеци, съобщават от управата на административната единица.

Интересът съвпада с "началото на настоящите вълнения в Хонконг", заяви ведомството, като се позовава на програмата за инвестиционни визи за инвеститори (SIV) на стойност 5 милиона долара, която предоставя пряко пребиваване на кандидатите.

Икономиката на Хонконг забавя ход. И протестите могат да влошат ситуацията още повече

Икономиката на Хонконг забавя ход. И протестите могат да влошат ситуацията още повече

През второто тримесечие брутният вътрешен продукт се свива с 0,3 процента

Бил Фугъл, партньор в адвокатска кантора в Сидни, коментира, че има увеличение на кандидатите за програмата SIV. "Това, което чувам от клиентите си, е, че определено се е увеличил броят на заявките за SIV от Хонконг. Всеки, който има алтернативен план, се опитва да го осъществи", обяснява юристът.

Протестите в бившата британска колония избухнаха в началото на юни заради вече спрян законопроект, който би позволил на заподозрени и обвиняеми да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Безредиците са породени от по-големи притеснения за това, което мнозина определят като ерозия на свободите, гарантирана по формулата "една държава, две системи", въведена, когато Хонконг се завърна в Китай през 1997 г. 

Министерството на финансите на щата Южен Уелс потвърждава, че писмото на имиграционния екип е изпратено до служителите по миграция, но отказва да предостави допълнителни подробности, заявявайки само, че увеличението е на малка база.

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Заради продължаващите протести и несигурността

В писмото ведомството уверява служителите, че е поело ангажимент да предоставя "подходяща поддръжка", за да им помогне да обсъдят възможностите за миграция със своите клиенти.

Програмата SIV преди време бе изключително популярна сред хората от Китай, въпреки че последните строги инвестиционни изисквания донякъде замъглиха нейната привлекателност.

Сега SIV изисква най-малко 40% от 5 милиона долара да бъдат инвестирани във фондове с малък капитал и рисков капитал, докато преките инвестиции в недвижими имоти са забранени.

"Парите също излизат, но Австралия вероятно не е първият избор за съхранение на богатство ... това е висока данъчна юрисдикция. Подозирам, че тук ще получим повече хора, отколкото пари", допълва Фугъл.

Данни за получени заявления или издадени визи през последните месеци не са налични, тъй като Австралия публикува тези данни само годишно.

Според най-новите данни Китай представлява 87% от 2 022 визи за SIV, предоставени между ноември 2012 г. и юни 2018 г., докато Хонконг е далеч с едва 3,2%.

Един от най-големите сайтове за международни новини в Китай, видя "известно увеличение" на търсенето на имоти в Сидни от купувачи от Хонконг от началото на вълненията, пишат още авторите на Reuters.

Хонконг налива $2,44 милиарда в икономиката

Хонконг налива $2,44 милиарда в икономиката

В опит да се предпази от рецесия