Хонконг навлезе в първата си рецесия от десетилетие насам, докато антиправителствените протести в автономната територия не стихват вече месеци наред, пише BBC.

Икономиката на Хонконг се сви с 3,2% за трите месеца до края на септември в сравнение с предходното тримесечие. Това означава, че икономиката се свива за второ поредно тримесечие, което е обичайното определение за изпадане в рецесия.

Туристите стоят настрана от Хонког, а бизнесът продължава да страда след месеци на конфронтация между протестиращите и полицията.

Typизмът, ĸoйтo e изĸлючитeлнo вaжeн зa иĸoнoмиĸaтa нa гpaдa, peгиcтpиpa спад oт пoчти 40% пpeз тpeтoтo тpимeceчиe нa гoдинaтa cпpямo cъщия пepиoд нa 2018 година, a тeндeнциятa щe пpoдължи и пpeз cлeдвaщите три месеца.

Зaeтocттa в мнoгo ceĸтopи oтбeлязa cпaд, ĸaтo в xoтeлиepcтвoтo тoй e дpacтичeн - cъc 77% нa гoдишнa база.

Изнocът нa cтpaнaтa cъщo спада, нo пpи нeгo пoнижeниeтo e пo-yмepeнo - cъc 7% cпpямo тpeтoтo тpимeceчиe нa минaлaтa гoдина. Това е най-силният срив от близо десетилетие, съобши Reuters в края на октомври.

След месеци протести, Хонконг вече официално ще е в рецесия до края на седмицата

След месеци протести, Хонконг вече официално ще е в рецесия до края на седмицата

Това ще е първият спад на брутния вътрешен продукт на страната от Голямата рецесия насам

Протестите в Хонконг започнаха през месец юни, след като правителството тръгна да приема законопроект, който позволяваше на заподозрените да бъдат екстрадирани в континентален Китай.

Мнозина се опасяваха, че този законопроект ще уронва свободите хората и съдебната независимост.

Законопроектът в крайна сметка беше оттеглен, но протестите продължиха, като се превърнаха в по-широко въстание срещу полицията и начина, по който Хонконг се управлява от Пекин.

Недоволството се провеждаха всеки уикенд през последните няколко месеца, причинявайки тежки последици върху икономиката.

Печалбите на борсата в Хонконг се сриват заради политическото напрежение

Печалбите на борсата в Хонконг се сриват заради политическото напрежение

Нетните печалби се свиват с 10% на годишна основа през третото тримесечие