Финансовият секреатариат на Хонконг посочи, че след месеци на тежки антикитайски протести градът вече официално е изпаднал в рецесия, предаде Reuters. "Ударът върху нашата икономика е много силен", коментира в пост финансовият секретар на града Пол Чан, като по думите му данните, които ще бъдат публикувани официално до края на седмицата, ще покажат, че градът е в техническа рецесия. Това ще е първият спад на брутния вътрешен продукт на Хонконг от периода на Голямата рецесия.

Стопанството на Хонконг вече регистрира спад през второто тримесечие на годината, а според Чан през следващото ситуацията дори се е влошила. Нещо повече, секретарят посочи изключително мрачна прогноза за икономиката на града за цялата година. "Изглежда, че ще ни е изключително трудно да постигнем икономически растеж дори между 0 и 1% на годишна основа", каза той. "Не изключвам възможността растежът за цялата година да бъде отрицателен."

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

Някои хотели предлагат стая срещу едва 9 долара на вечер

Туризмът, който е изключително важен за икономиката на града, регистрира срив от почти 40% през третото тримесечие на годината спрямо същия период на 2018 г., а тенденцията ще продължи и през следващото. Броят на туристите само през първите две седмици на октомври е с 50% по-нисък на годишна основа, което доведе до значително понижаване на цените на хотелите. В момента стаи дори и в най-луксозните сред тях могат да се намерят срещу 72 долара за вечер, което е със 75% по-ниска цена от година по-рано. Това доведе и до спад на цените на полетите до града, като например пътуването до там от Ню Йорк е с 50% по-евтино днес спрямо година по-рано.

Заетостта в много сектори отбеляза спад, като в хотелиерството той е драстичен - със 77% на годишна основа. Износът на страната също е надолу, но при него понижението е по-умерено - със 7% спрямо третото тримесечие на миналата година. Това е най-високият му спад за почти десетилетие.

Вътрешната търговия също не е незасегната - протестиращите в много части на града нападат магазини, които смятат за поддръжници на Китай, а увеличаването на безработицата така или иначе доведе до спад на покупателната способност на населението. Тя се срина с над 25% през третото тримесечие, предаде Zero Hedge, което е най-тежкия ѝ спад от десетилетия.

Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители

Протестите в Хонконг удариха продажбите на европейските производители

Негативните финансови резултати "не могат да бъдат компенсирани", според директор в гиганта Prada

В поста си Чан посочва, че управата на града ще обяви мерки за стимулиране на икономиката, чиято цел е да подкрепят малките и средни бизнеси, тъй като прогнозата е за задълбочаване на рецесията през първата половина на 2020 г. Милиардерът Ли Ка-шинг обеща да дари на местния бизнес 128 млн. долара, след като по думите му протестите са довели до "безпрецедентни предизвикателства" пред него.