До неотдавна Хонконг беше имотният пазар с най-високите цени в света, включително и на апартаментите под наем и хотелските стаи. Но интервенциите от страна на Китай, които бяха посрещнати с протести, настояващи за демократично управление на града държава, нанесоха силен удар на местната икономика, водейки до увеличена политическа несигурност и хаос за много индустрии, включително туризма.

По-рано този месец данните на финансовия секретар на Хонконг показаха, че отрасълът се е свил с повече от 40% на годишна основа през август, което e най-слабото му представяне от 2003 г., когато в страната върлуваше епидемия от тежък остър респираторен синдром. В резултат на това, хотелите в страната са принудени да понижат цените, в опит да привлекат клиентела, като в някои случаи офертите са изключително привлекателни.

Протестите сринаха туризма в Хонконг

Протестите сринаха туризма в Хонконг

Няма никакви признаци за промяна на ситуацията в автономната област

Ново дъно в цените на наем на хотелски стаи беше открито от изданието South Morning Post, според което хотелът Winland 800, намиращ се в засегнатия от протестите квартал Цинг И, е предлагал стая за едва 71 хонконгски долара или 9 щатски долара. При тази цена е по-евтино да се живее постоянно в хотелската стая, отколкото да се придобива жилище или да се наема такова. Това е понижение от почти 70% спрямо стандартната цена, която е струвала стая в Winland 800 през март 2018 г.

Хотелиерският бизнес не просто понижиха цените, но, за да се справят и с проблемите пред тях, се обърнаха за помощ към властите, настоявайки за плащания (ренти) и банкови кредити при префернциални условия. Бюрото по жилищата в Хонконг вече понижи наемите на публичните наеми, а HSBC е предложила рабат по кредитите за малките и средни компании в града, които изпитват затруднения заради политическата обстановка.

Милионерите бягат от Хонконг

Милионерите бягат от Хонконг

Къде отиват?

Хотелиерите се обърнаха и с друго необичайно искане - те помолиха правителството да им позволи да продават или отдават под наем стаи, все едно са къщи. Аргументът им е, че в момента градът е изправен пред дефицит на жилищата, а хотелските стаи стоят празни. "Ако правителството признае, че има нужда от жилища за младите, то трябва да отпусне правилата и да позволи хотелските стаи, които разполагат с кухни, да бъдат отдавани под наем за период от над 28 дни и да могат да се продават на наемателите си", казва основателят и главен изпълнителен директор на Ovolo Group Гириш Джунжнувала, който е един от хората, призоваващи за помощ за хотелиерите. Неговата компания също е засегната от политическата нестабилност, като назначените от предприемача 170 души са изправени пред намаляване на заплатите, работното време или дори освобождаване от работа по неговите думи заради свиването на приходите.