Европейските производители на луксозни стоки регистрират срив на продажбите в Хонконг в контекста на продължаващите про-демократични протести, сочи доклад, публикуван от Goldman Sachs. Данните на банката посочват, че търговията в страната като цяло е понесла удар заради политическата ситуация, като на годишна основа през август тя се понижава с 23%, а на месечна - с 12,5%, след като се сви с 5,2% през юли. Така, след като несигурността и протестите доведоха до спад на търсенето на хотелски услуги и настаняване, те продължават да влияят негативно и върху търговията на дребно.

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

Протестите в Хонконг сринаха цените на хотелите

Някои хотели предлагат стая срещу едва 9 долара на вечер

"Магазините за облекло и обувки, хранителните магазини, бижутериите и търговците на часовници са претърпели спад на продажбите", се посочва в документа. "Търговията с бижута и часовници се е свила с 47,4% през август спрямо спад от 24,3% през юли. Покупките на облекла и обувки са с 32% по-ниски на годишна основа спрямо 13% през юли, а хранителните стоки се свиват с 29,9% през август спрямо 10,4% през юли. Все пак продажбите в супермаркетите, на хранителни и питейни продукти и на горивата нарастват леко през август."

Данните за търговските обеми показват сходни тенденции, като търговията на дребно се свива с повече от една четвърт на годишна основа, което е най-големия ѝ спад в историята. Ситуацията при луксозните стоки е още по-мрачна, тъй като в обемно изражение продажбите на часовници и бижута се сриват с повече от 50% на годишна основа, след като спаднаха с 26,4% месец по-рано.

Това е оказало пряко отражение върху европейските производители, посочват от Goldman Sachs. "Продажбите на Swatch спаднаха с 2,8% в Цюрих, което доведе до увеличаване на загубата за последната година до 11%, което превръща компанията в един от най-големите губещи сред представителите на швейцарския борсов индекс SMI", пишат от банката. Акциите на техния сънародник Richemont, който притежава брандове като производителя на луксозни часовници и бижута Carier, спаднаха с 2%, като в четвъртък се търгуват срещу 71,54 швейцарски франка, което е най-ниската им стойност от месец май насам. Тенденцията оказа негативно въздействие и на други големи брандове от стария континент. Италианският производител на спортно-елегантни облекла Moncler отчитат спад от началото на септември, като в четвъртък се търгуват срещу 32,34 евро за акция в Милано - най-ниската им стойност от средата на февруари насам. Ценните книги на Hugo Boss също поевтиняват във Франфурт (с 11% от 11 септември досега), а LVMH (-1,9%), Kering (-2,9%) и Hermes (-2,3%) претърпяха поевтиняване в Париж. Burberry изгуби 2,5% от цената на акциите си в Лондон от вчера, като се превърна в един от най-големите губещи от представителите на Stoxx 600.

Милионерите бягат от Хонконг

Милионерите бягат от Хонконг

Къде отиват?

Prada затвори със спад от 2% от Хонконгската фондова борса вчера. "Хонконг е бедствие за всички нас", коментира дизайнерът и един от двамата главни изпълнителни директори на компанията Миучия Прада по време на ревю в Париж. "Тези резултати не могат да бъдат компенсирани", посочи също ръководителят на маркетинга и комуникацията на Prada Лоренцо Бертели, цитиран от Bloomberg.

Тенденцията не изглежда да се обърне скоро, особено след ескалацията на протестите от началото на текущата седмица. Такова е и очакването на анализаторите от Goldman Sachs, които понижиха прогнозата си за брутния вътрешен продукт на Хонконг до спад от 2% за третото тримесечие и от 0,6% за цялата 2019 г. Други анализатори са същото мнение. "Значителни обеми от капитал и инвестиции ще напуснат Хонконг през следващите 12 до 18 месеца", коментира основателят на хедж фонда Hayman Capital Management Кайл Бас по време на конференция в Амстердам. Според него страната е изправена пред "драстично" свиване на икономиката и той очаква резервите ѝ в международна валута да се понижат значително през октомври. За сметка на фиатните пари обаче, криптовалутите са широко търсени там, като данните на coin.dance показват връщане на цените на биткойн на ниво от 12 млн. хонконгски долара за койн, което е най-високата му стойност от края на 2017 г. досега.