Ефектите от социо-политическите протести в Хонконг, които вече засегнаха много сектори на икономиката, вече са започнали да се отразяват и върху борсата в града, предаде Bloomberg. Така проблемите в града продължават да се задълбочават и, изглежда, едва ли икономическата ситуация в него ще се оправи скоро.

През третото тримесечие Хонконгската фондова борса, която е третата най-голяма в света, е отчела най-слабото представяне на продажбите си за последните три години. Нетните приходи на тържището са се сринали с 10% на годишна основа до 282 млн. долара, като за последен път такъв спад се наблюдаваше по време на глобалното забавяне през 2016 г.

След месеци протести, Хонконг вече официално ще е в рецесия до края на седмицата

След месеци протести, Хонконг вече официално ще е в рецесия до края на седмицата

Това ще е първият спад на брутния вътрешен продукт на страната от Голямата рецесия насам

Нещо повече, в края на миналата седмица стана ясно, че Хонког технически е в рецесия, след като брутният вътрешен продукт на страната спадна с 3,2% през третото тримесечие, като по този начин продължи тенденцията от предходното. Спадът все пак беше по-значителен от очакваното от икономистите и затвърди очакванията, че икономическата картина в града няма да се подобри скоро.

При обявяването на данните финансовият секретар на Хонконг Пол Чан изтъкна, че ще е много трудно страната да постигне икономически растеж дори и между 0 и 1% за цялата 2019 г., което означава, че властите в града се готвят за цялостен срив на растежа, който ще продължи и през следващата година.

Сингапур: големият победител от проблемите на Хонконг

Сингапур: големият победител от проблемите на Хонконг

23 процента от американските компаниите с офис в Хонконг обмислят да преместят бизнеса си от града

Така Хонконгската фондова борса се присъединява към пазара на недвижими имоти, търговията и други сектори на икономиката, от които идват изключително негативни данни за нейното представяне.