Продължаващите над четири месеца протести в Хонконг се оказват благоприятни за Сингапур - дългогодишен съперник за титлата на финансов център на Азия, пише South China Morning Post.

Нощувките в хотелите са на исторически връх - един от най-видимите знаци, че Сингапур печели от протестите, които намаляват туристическия поток към Хонконг.

Освен това статистиката показва и повишение на продажбите на луксозни домове, съхранение на злато и депозити в чуждестранна валута - и те могат да се увеличат значително в зависимост от продължителността на протестите, пише изданието.

Макар че изчисляваните $4 милиарда, които са били преместени към Сингапур от април до август са "много миниатюрни" в сравнение с общите депозити в Хонконг на стойност $1,7 трилиона, тенденцията най-вероятно ще продължи, ако ситуацията в Хонконг се влоши, казва Ю Йе Лий, икономист в Maybank Kim Eng Securities.

Допълнителните средства са добре дошли за Сингапур, чиято икономика се запътва към рецесия. Този месец премиерът, който се готви да обяви предсрочни избори, заяви, че би било "щастие" през 2019 г. страната да запише растеж на брутния вътрешен продукт заради спад на износа.

Когато има политическа нестабилност в региона, парите винаги потичат към Сингапур, казва Билвир Синг, асоцииран професор в Националния университет на Сингапур.

Според изследване, 23 процента от американските компаниите с офис в Хонконг обмислят да преместят бизнеса си от града. Девет от 10 от тях виждат Сингапур като най-добрия вариант.

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Нервни милионери от Хонконг местят парите си в Сингапур

Заради продължаващите протести и несигурността