Туристите, решили да прекарат лятната си ваканция в Гърция, ще трябва да побързат с резервирането на хотел, особено ако са се насочили към Цикладските острови или към тези в Йонийско море.

Ограниченият брой места на малките, но доста популярни острови в южната ни съседка в комбинация с все по-ранните записвания за летния сезон, превръщат намирането на свободни места там в почти непосилна задача, пише местното издание Kathimerini.

Туризмът в Гърция осигурява повече работни места от всякога

Туризмът в Гърция осигурява повече работни места от всякога

Десетки хиляди гърци търсят спасение в сектора

Данните показват, че 9 от 10 места за настаняване там вече са заети за лятото или пък са прекалено скъпи за средния туриств Гърция. От изданието посочват, че ако през предходните десетилетия основната трудност за привличането на посетители там са били неподходящите хотели и къщи за гости, то сега високите цени са основният проблем.

"Ако търсите стая на Наксос в най-натоварения сезон, със сигурност няма да имате успех, като броят на леглата там е колкото и този преди пет години. А търсенето е по-голямо", коментира Йоргос Тасиос, който е президент на асоциацията на хотелиерите в Гърция.

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Германските туристи имат нова любима дестинация. И тя е съвсем близо до България

Тя изпревари Балеарските острови като място номер 1 за лятна ваканция

"Същото може да се каже за Парос и за Йонийските острови. На Цикладските острови, особено на малките такива, има много малко легла и не може да се намери нищо за юли освен ако не е много скъпо", допълва той.

По думите на Тасиос през 2018 година легловата база в страната се е увеличила с едва 25 000 бройки, което е минимумът, за да отговори на нарасналото търсене.

Според изчисленията на експерта малко по-добре е ситуацията на Крит, Родос и Кос, както и на Халкидики и Пирея.

Нова такса прави почивката в Гърция по-скъпа от догодина

Нова такса прави почивката в Гърция по-скъпа от догодина

Тя може да вдигне цените на нощувките средно с 1,9%, предупреждават експерти