От началото на следващата година почивката в Гърция за туристите ще поскъпне заради нова такса, която трябва да влезе от 1 януари. През миналата година парламентът в южната ни съседка одобри въвеждането на "такса престой" за хотелите в страната, като част от пакет мерки за осигуряването на допълнителни приходи в бюджета, а до влизането в сила на промените остават малко повече от два месеца.

Новата такса ще засяга не само гръцките хотели, но и останалите места за настаняване в зависимост от тяхната категория. Нейният размер ще варира между 50 евроцента и 4 евро за стая за настаняване.

София е трета по ръст на чуждестранните туристи в Европа

София е трета по ръст на чуждестранните туристи в Европа

Само през миналата година посетителите на столицата са се увеличили с 18%

Измененията предвиждат хотелите с 1 и 2 звезди да плащат по 50 евроцента на стая за нощ, 3-звездните - по 1,50 евро, 4-звездните - по 3 евро, а 5-звездните - по 4 евро на стая. Апартаментите за настаняване с една или две стаи ще се таксуват с 25 евроцента, тристайните - с 50 евроцента и четиристайните - с 1 евро.

Въпреки че "такса престой" е насочена към местата за настаняване в Гърция, тя неминуемо ще се отрази върху цените, които туристите плащат за настаняване.

От гръцката хотелска камара, позовавайки се на данни от доклад, предупреждават, че цената на стая може да се увеличи средно с 1,9%. Това от своя страна ще доведе до спад на посещенията, който може да коства 2,5% от приходите на хотелите или 435 милиона евро.

Турската самолетна индустрия расте 3 пъти по-бързо от световната

Турската самолетна индустрия расте 3 пъти по-бързо от световната

Превърнали сме се в топ играч в сектора, гордеят се местни компании

Представителите на бранша смятат, че "такса престой" ще има негативен ефект върху гръцката икономика и в дългосрочен план ще коства редица работни места.

Изследване на Grant Thornton, цитирано от местния специализиран сайт Greek Travel Pages, показва, че таксата ще допринесе с около 84 милиона евро за бюджета на южната ни съседка. От друга страна обаче тя ще доведе до 340 милиона евро загуба за икономиката на страната.

Страните с най-големи приходи от международен туризъм

Страните с най-големи приходи от международен туризъм

По посещения на чужденци първа е Франция, по приходи - САЩ

"Чрез "такса престой" държавата цели да събере 84 милиона евро. Тя от своя страна обаче ще причини четирикратно по-големи загуби за икономиката", посочват експертите. В допълнение се казва, че това може да коства и работата на 6000 души, заети в туризма.