Акциите на Газпром станаха един от аутсайдерите сред сините чипове на борсата през последните дни. Причините за това са много: топла зима и увеличеното предлагането на природен газ доведоха до рязко намаляване на доставките за европейския пазар и спад в цените на "синьото гориво".

От 20 януари насам капитализацията на газовия гигант се срина със 7%, пише vestifinance.ru.

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Нова газова връзка в ЕС удря по цените на Газпром

Интерконекторът между Финландия и Естония отслабва позицията на руската компания в Балтика

Агенция Интерфакс анализира данните на транспортните оператори и стигна до извода, че през първата седмица на януари износът на руския газов монополист за Европа намалява с 20% и възлиза на 13,3 милиарда кубични метра. Компанията не е имала толкова малки обеми на доставки от 2015 година.

Топлата зима върши своята работа: заедно с обемите цените на "синьото гориво" също падат. Освен това, според анализаторите, запасите на газ в Европа вече са почти рекордни, а търсенето на допълнителни количества намалява.

Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ

Европа се превръща в арена на газовия сблъсък между Русия и САЩ

Двете суперсили използват политиката и икономиката, за да убедят ЕС да избере техния ресурс

Според вестник "КоммерсантЪ", борбата между "Газпром" и доставчиците на втечнен газ (LNG)за пазарен дял вече доведе до спад в цените на газа до най-ниското ниво от десетилетие.От началото на тази година рискът за спиране на транзита през Украйна, който поддържаше нивото на цените в Европа през последните месеци, също изчезна. Според анализаторите до лятото цените могат да паднат под 100 долара за 1000 кубични метра. А тогава износът на Газпром може да стане финансово губещ.

Ръст в предлагането на втечнен природен газ

През 2020 г. до 25 милиона тона LNG може да дойдат в Европа, главно от САЩ, където непрекъснато продължава въвеждане в експлоатация големите проекти за втечнен природен газ, пише "КоммерсантЪ".

Така например, през април и юли т.г ще започне търговската експлоатация на втората и третата фаза на инсталацията за втечнен природен газ в завода Cameron LNG на американската компания Sempra Energy с капацитет от 8 милиона тона.

В края на 2019 г. Freeport LNG пусна втората линия на завода си с капацитет 5 милиона тона, още една линия за 5 милиона тона втечнне газ ще влезе в действие през май. До средата на 2020 г. ще бъдат пуснати в експлоатация останалите седем линии на завода за втечнен природен газ на завода Elba Island, след което капацитетът му ще достигне 2,5 милиона тона годишно.

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Американският втечнен газ може да проби в България и Полша. Но Европа остава затворена врата

Въпреки усилията на Вашингтон

В следващите години пикът на въвеждане в експлоатация на големи американски LNG проекти ще намалее и през 2021 г. се планира само стартирането на третия етап от проекта Corpus Christi с капацитет 4,5 милиона тона годишно. Освен това, допълнителни 2 милиона тона капацитет ще бъдат въведени в Азия в заводите на PFLNG Dua в Малайзия и Sengkang в Индонезия.

От Тексас до Токио, втечненият природен газ се готви за лоша година

От Тексас до Токио, втечненият природен газ се готви за лоша година

Какво означават ниските цени за индустрията?

В Русия Газпром възнамерява да въведев експлоатация заводът "Портовая" в Балтика с капацитет до 1 милион тона годишно, а Новатек - четвъртият етап на проекта за втечнен природен газ "Ямал СПГ", с 0.9 милиона тона годишно.

Също така тази година се планира въвеждането в експлоатация на Трансадриатическия газопровод (TAP), който може да достави до 10 милиарда кубични метра годишно за Балканите и за Южна Италия.

Може да се добави, че на фона на падащите цени на газа акциите на Новатек също формираха краткосрочен спад. Сега капитализацията на компанията е минимум от септември миналата година. Ако динамиката на пазара на газ остане непроменена, възможно е стойността на акциите да падне още.

Евтиният газ помага на Европа да "избяга" от въглищата по-бързо от очакваното

Евтиният газ помага на Европа да "избяга" от въглищата по-бързо от очакваното

На фона на свръхпредлагането на пазара