Цените на втечнения природен газ ще достигнат поредно дъно тази година, благодарение на свръхпредлагането и по-високите температури, като ще създадат рискове, но и възможности за производители, купувачи и трейдъри зад най-бързо растящото изкопаемо гориво в света, пише Bloomberg.

Започването на нови експортни проекти от Австралия до САЩ наводни пазара в момент, в който запасите в Европа преливат, а очакваното забавяне в търсенето в Китай изсипа студена вода върху прогнозите за потребление. Цените на LNG за северна Азия ще достигнат най-ниската си точка това лято, докато цените на газа в Европа и САЩ се търгуват на най-слабите си сезонни нива от 1999 г. насам.

Какво означават ниските цени за индустрията?

Спиране в Америка

Износът на газ от Съединените американски щати се покачи, благодарение на шистовата революция. Сриващите се цени обаче ще забавят темпа на доставките, ако компаниите не могат да изкарат печалба след пресмятане и на разходите за транспорт.

Транспортът от Мексиканския залив в момента струва $2,65 за милион BTU (British thermal unit). Засега компаниите все записват положителен марж заради ниските бенчмаркови цени в САЩ. Но ако спредът между бенчмарковия Henry Hub и US Gulf LNG падне до 25%, производството може да бъде намалено, според Робърт Симс, анализатор в Wood Mackenzie.

Промени в договорите

Купувачите може да изискат промяна на дългосрочните договори за доставка, в които да бъдат отразени по-ниските цени.

Катар, един от най-големите и стриктни в цените доставчици в света, най-накрая показва гъвкавост.

Забавяне на инвестициите

След четири години на затягане на коланите, инвестициите в нов производствен капацитет миналата година достигна рекорд. Редица компании, включително Qatar Petroleum, Novatek и Venture Global дадоха старт на нови заводи от САЩ до Русия.

Но настоящата вълна от допълнителни доставки и постоянно ниски цени създава предизвикателства пред новите проекти, за които крайното решение все още не е взето, според Morgan Stanley. Банката намали прогнозата си за броя проекти, които ще бъдат започнати.

По-ниска печалба

Ниските цени означават и по-ниска печалба за гиганти в областта, включително Total и Eni. Някои европейски ютилити компании, които посрещат критика за използването на изкопаеми горива, може да изоставят LNG напълно. Наскоро датската Orsted цитира загубите от бизнеса с втечнен природен газ като причина да го продаде на Glencore.

Пекин се готви да купи американски втечнен газ за няколко милиарда долара

Пекин се готви да купи американски втечнен газ за няколко милиарда долара

След стоплянето на отношенията с Вашингтон