Обемът на търговията между Русия и Китай през 2023 г. достигна исторически рекорд от 240,11 милиарда долара, което е увеличение от 26,3% спрямо 2022 година. Това съобщи ТАСС, като се позова на данни от Главното митническо управление на Китай.

През 2023 година износът от Китай за Руската федерация е нараснал с 46,9%, до почти 111 млрд. долара. Вносът на руски стоки в Китай също се е увеличил - с 12,7%, до почти 129,2 млрд. долара.

Така положителното търговско салдо за Русия при търговията с Китай през 2023 г. се е свило до 18,17 млрд. долара, което е половината спрямо това за 2022 година.

Разгледано в стойностно изражение, Китай внася от Русия основно петрол, природен газ и въглища. Страната също така активно купува руска медна руда, дървен материал, горива и морски продукти.

Русия избира президент, а икономиката й - нов път

Събитията, които предстоят през 2024-а: Русия избира президент, а икономиката - нов път

Какво ще се случи с руската икономика, какви са основните рискове и възможните стимули

Русия пък внася от Китай в стойностно изражение основно: автомобили, техника, промишлено и специализирано оборудване, детски играчки, обувки и др. Това означава, че стоките които Русия внася от Китай, са готова продукция с по-висока добавена стойност, отколкото руските суровини, внасяни Китай.

Припомня се, че руският и китайският президент, Владимир Путин и Си Дзинпин по-рано поставиха за цел да се увеличи търговския оборот между двете страни до 200 милиарда долара до 2024 г., която цел сега беше дори преизпълнена.

Освен това, преди месец първият вицепремиер на Руската федерация Андрей Белоусов съобщи, че разплащанията между Русия и Китай в национални валути са достигнали 95%.

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Колко е бюджетният дефицит на Китай

Данните за тази година и планираното за следващата