В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп труитна, че държавата ще осигури нов рунд от финансова подкрепа за "по-малките ферми и фермери", предаде Reuters. Причината е сривът на техните приходи, причинени именно от търговските политики на самия президент, и огромното равнище на задлъжнялостта в сектора.

По думите на Тръмп, средствата за новата инжекция ще бъдат осигурени именно от митата, платени за вноса на китайски продукти в САЩ. Това ще е вторият рунд на финансова подкрепа, след като срещу първия имаше критики, че е облагодетелствал основно големите играчи в сектора, посочват от Zero Hedge.

Заради поскъпването на цените, високия размер на дълговете от страна на земеделските производители и загубата на пазар, която доведе до сриване на приходите, през 12-те месеца, които приключват в края на септември, броят на фалитите достигна 580. Това е ръст от 25% спрямо същия период на миналата година.

Влошаващата се земеделска криза в САЩ доведе до фалита на все повече производители

Влошаващата се земеделска криза в САЩ доведе до фалита на все повече производители

През първите девет месеца на годината техният брой е нараснал с четвърт спрямо година по-рано

"Въпреки лекият ръст на цените на някои видове земеделска продукция и допълнителната подкрепа чрез правителствени плащания, приходите на фермерите и темповете на изплащане на заемите спадаха умерено", посочват от Федералния резерв на Канзас. "Продължаващата слабост на сектора оказва допълнителен натиск върху финансите на фермите, а признаците за леко увеличаване на кредитния стрес остават."

Прогнозата е постъпленията на участниците в сектора да продължат да се свиват и през следващите тримесечия, а 2020 г. също да бъде негативна за земеделските производители. Същевременно сделката за изкупуване на американска продукция от Китай за 50 млрд. долара все още не се е материализирала, въпреки че Тръмп туитна, че страната възобновява големите покупки.

Самият Китай започна да внася царевица и соя от Бразилия и Аржентина и вече сключи търговски споразумения с Австралия, Европа, Южна Америка и Нова Зеландия за доставка на говеждо, млечни продукти и свинско.