Данни на Американското фермерско бюро показват, че банкрутите сред земеделците в САЩ вече са започнали да растат параболично, а според някои анализатори кризата в сектора, която се влошава, въпреки бейлаутите от страна на федералното правителство, обявени по-рано тази година, може да достигне мащабите с бедствието в отрасъла от началото на 80-те години на миналия век, предаде Zero Hedge.

Защо производителите на чесън в САЩ са единствените печеливши фермери от търговската война

Защо производителите на чесън в САЩ са единствените печеливши фермери от търговската война

След наложените мита върху китайския чесън, американците вече си купуват произведен в страната им

Данните на организацията показват, че през дванадесетте месеца, приключващи в края на септември, общият брой на банкрутите е достигнал 580, което е ръст от 24% спрямо същия период на 2018 г. Това е най-високият брой фалити за последните 7 години, като предишният му "връх" беше отчетен през 2011 г. (676 банкрута). Все пак през третото тримесечие фалитите се понижават леко - с 2% на годишна основа.

"Общият брой на фалитите варира значително в зависимост от щата - от николко фалита в някои от тях до повече от 20 в други", посочват от Американското фермерско бюро. "Най-голям е броят на фалитите в Уисконсин - 48, следван от по 37 в Джорджия, Небраска и Канзас. В Айова, Канзас, Мериленд, Минесота, Небраска, Ню Хемпшир, Южна Дакота, Уисконсин и Западна Вирджиния броят на фалитите е над средната си стойност за последните 10 години."

Китай махна митата върху част от една от най-внасяните американски суровини

Китай махна митата върху част от една от най-внасяните американски суровини

Местни преработватели са имали възможност да се възползват от безмитна квота за 10 милиона тона соя

В някои от щатите, включително в Оклахома, Джорджия, Калифорния, Айова и Канзас, броят на фалитите се увеличава спрямо същия период на миналата година, като в някои региони на Средния запад той е достигнал темп на покачване от 40%. Очаква се броят на фалитите в отрасъла да се задържи висок и през следващите няколко тримесечия.

Сред причините за негативното представяне на отрасъла е търговската война с Китай, която завира много от американските фермери с рекордно високи равнища на задлъжнялост. Много от производителите във важния отрасъл изпаднаха в състояние на неплатежоспособност, след като цените на продукцията им се сринаха заедно с доходите им.

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Фермерите в САЩ понасят нов удар след търговско споразумение между Китай и Аржентина

Земеделските производители отчитат 22 последователни месеца на спад на приходите, което доведе до негативни резултати и за свързаните индустрии

Същевременно въпреки че Китай елиминира мита за 10 млн. тона соя, които ще бъдат внесени от САЩ, ако двете страни не постигнат споразумение и не премахнат търговските бариери проблемите в сектора ще продължат да се влошават. Те вече засегнаха и много производители на капиталови стоки, например производителите на земеделска техника. Към средата на лятото поръчките на John Deere например се бяха сринали с 50% на годишна основа в някои региони, а поръчките на машини от компанията през следващата година също са се понижили.