На фона на стабилния икономически растеж у нас, прогнозите за наемането на нови служители до края на годината остават положителни, като в три сектора се очаква наетите хора да се увеличат с над 15%. Според проучване на нагласите на фирмите на компанията ManpowerGroup най-значителен ръст на отворените работни места ще има в строителството, минното дело и производството.

Очакванията са в първата индустрия новите служители да бъдат увеличени с впечатляващите 24%. Прогнозата за областта на минното дело също е обнадеждаваща - ръст с 20 на сто. За производството очакванията са новите работници да нараснат с 15 на сто.

Значително увеличение на персонала с над 10% през последното тримесечие на годината ще има в секторите "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги", "Транспорт, складове и комуникации", "Публичен и социален сектор" и "Търговия на едно и дребно".

"В допълнение работодателите от всички пет региона очакват да увеличат работната сила през следващото тримесечие. Пловдив отчита най-оптимистичната регионална прогноза от 18% - увеличение от 4 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на 2017 г. и с 5 процентни пункта спрямо същия период на миналата година", посочват от ManpowerGroup.

Над 10 на сто е прогнозираният ръст и в София, Варна и Бургас, докато регионът на Русе отчита най-предпазливата прогноза от 8 на сто.

"Пазарът на труда в България продължава да показва стабилен растеж със значителни успехи във времето като най-силните перспективи за наемане през последните седем години и ниво на безработицата под 7 процента", коментира управляващият директор на компанията Надя Василева.

"Но докато пазарът на труда продължава да се свива, работодателите все по-често ни казват, че имат огромни трудности да намерят квалифицирани кандидати, особено работници, които или липсват, или предпочитат да намерят работа в чужбина", допълва тя.

Снимка 311943

Източник: ManpowerGroup