Цените на медта паднаха във вторник до най-ниските си нива от седем седмици заради опасенията за понижаване на паричното предлагане в САЩ и забавянето на китайското търсене, предаде Zero Hedge.

Ударът, който тя понесе на Лондонската метална борса, е от 4%. Фючърсите с доставка след три месеца достигнаха 6563 долара за тон. Това е спад от почти 12% за последните търговски сесии, след като металът постигна стойност от 10,7 хил. долара за тон през май. Рекордната им стойност беше постигната благодарение на изкуствено ниските лихви и изливането на огромни количества стимули.

Тя не е единственият метал, който е надолу. Всъщност всички неблагородни метали поевтиняха с до 5% по време на вчерашната търговия.

Затова и не е учудващо, че продължаващото ѝ поевтиняване се дължи на очакванията, че Федералният резерв ще обяви, че планира да затегне ултраразхлабената си парична политика, смятат от Commerzbank. "Освен това високите цени на металите изглежда забавят търсенето в Китай", каза анализаторът от банката Даниел Бриземан.

В Пекин имат и друга причина да опитат да укротят цената на медта. Индексът на потребителските цени се качи до 12-годишен връх.

"Правителството знае, че ниската цена на материалите и високите цени, на които производителите продават, са благоприятни за китайската икономика", каза китайски търговец на метали пред Reuters.