Цените на петрола спадат в понеделник сутринта на фона на укрепването на щатския долар преди началото на двудневна среща на Федералната резервна система на САЩ.

Заседанието на ръководителите на американската централна банка на 21-22 септември може да постави основата за намаляване на обема на изкупуване на активи, който в момента възлиза на 120 милиарда долара на месец, смятат експерти, анкетирани от Bloomberg.

"Очакванията за намаляване на стимулите на Фед оказват натиск върху петролния пазар", казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights, базираната в Сингапур консултантска компания.

Факторите, които подкрепиха цените на петрола през изминалата седмица, и по-специално значително намаляване на запасите от суровини поради бавното възстановяване на производството в Мексиканския залив, се остават на заден план, каза тя.

Цената на ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време е 74,82 долара за барел, което е с 0,52 долара под тази в края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поевтиняха с 0,33 долара (0,4%) - до 75,34 долара за барел.

Октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се предлагат по 71,37 долара за барел, което е с 0,60 долара (0,86%) под крайната стойност на предишната сесия. В петък цената на тези договори спадна с 0,64 долара (0,9%) - до 71,97 долара за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 3,3%, а WTI - с 3,2%.

Укрепването на щатската валута прави стоките, включително петрола, по -малко привлекателни за инвеститорите, опериращи с друга валута.