Цените на световните марки суров петрол леко намаляват при търговия в петък, но вероятно ще покажат ръст за трета поредна седмица.

Стойността на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в петък е 72,48 долара за барел, което е с 0,04 долара под цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези договори поскъпнаха с $0,3 (0,4%), до максимума от май 2019 г. - $72,52 за барел.

Юлските фючърси за американския петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгуват по 70,26 долара за барел, което е с 0,03 долара под крайната стойност от предишната сесия. До затварянето на пазара в четвъртък цената на тези контракти се увеличи с $ 0,33 (0,5%) - до $ 70,29 за барел. Това е най-високото ниво от октомври 2018 година.

"Цените на петрола се движат главно от оптимизма по отношение на търсенето в Западното полукълбо, тъй като САЩ почти изцяло възобновиха икономическата си дейност, а Европа постепенно я възстановява", каза Вандана Хари, ръководител на Vanda Insights, цитирана от S&P Global Platts.

Европейският пазар на авиационни горива показва признаци на съживяване на фона на ръст от 17% на въздушния транспорт в региона през последните две седмици, твърдят анализатори ANZ, позовавайки се на данни на Европейската организация за безопасност на аеронавигацията Евроконтрол.

Освен това в четвъртък ОПЕК повиши прогнозата си за потреблението на петрол през тази година до 96,58 милиона барела на ден (предишната оценка беше 96,46 милиона барела). ОПЕК даде положителна перспектива за търсенето през втората половина на годината. Организацията очаква скок в търсенето с 5 милиона барела на ден, когато светът излезе от пандемията, отбелязват анализатори от ANZ.

В същото време новините за вдигането на американските санкции срещу няколко ирански служители и енергийни компании оказват натиск върху пазара. Според The ​​Wall Street Journal, някои източници, запознати с хода на преговорите по иранската ядрена програма, заявяват, че администрацията на американския президент Джо Байдън се опитва да стимулира преговорите.