Цените на петрола от референтните световни марки продължават да се покачват в понеделник за трета поредна сесия на фона на продължаващия руско-украински военен конфликт , както и нарастващото напрежение в Близкия изток.

Саудитска Арабия заяви в неделя, че йеменските хути са атакували няколко обекта в страната, включително складът за гориво на петролната компания Saudi Aramco в Джизан, както и завод за преработка на газ в Янбу.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза в интервю за вестник "Хюриет", че Русия и Украйна са успели да сближат позициите си по редица точки по време на преговорите.

Цената на майските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в понеделник е $111,10 за барел, което е $3,17 повече от тази при на затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези договори поскъпнаха с $1,29 (1,2%) до $107,93 за барел.

Априлските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) всъщия момент се търгуват по $108,11 за барел, което е $3,41 по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. В петък цената на тези контракти се увеличи с 1,72 долара (1,7%) до 104,7 долара за барел.

Цените както за Brent, така и за WTI скочиха с повече от 10% от четвъртък до петък, но като цяло приключиха миналата седмица надолу с 4,2%.

В центъра на вниманието на пазара остава ситуацията в Китай, където беше отбелязан пореден скок в заболеваемостта от COVID-19, търговците се опитват да преценят дали това ще се отрази на обема на търсенето на петрол. Китайският президент Си Дзинпин обеща да предприеме мерки за облекчаване на негативното въздействие на строгите карантинни мерки върху икономиката на страната, съобщава Bloomberg.