Цените на петрола падат по време на търговия в петък под натиска на статистиката за американските стокови запаси от суровината акции и опасенията за търсенето.

Ноемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се котират по 39,91 долара за барел, което е с 0,15 долара под цената в края на предходната сесия. Вчера тези контракти паднаха с $0,73 (1,8%).

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) е $37,20 за барел, което е с 0,10 долара под нивото от края на вчерашната търговия. В четвъртък тези договори поевтиняха с $ 0,75 (2%).

Очертава се цената на тези две световни марки петрол да отчете седмичен спад за втори пореден път.

Американските търговски запаси от петрол са се увеличили с 2,03 милиона барела миналата седмица, според седмичен доклад на енергийното министерство на страната.

Запасите от бензин са намалели с 2,95 милиона барела, а на дестилатите - с 1,68 милиона барела.

Според данните на Американския петролен институт (API), публикувани в сряда, петролните запаси в САЩ за седмицата, приключила на 4 септември, са се увеличили с 3 милиона барела, а на дестилатите - с 2,3 милиона барела, докато запасите от бензин са намалели с 6,9 милиона бъчви.

Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно, че данните ще покажат намаляване на запасите от петрол с 500 хиляди барела, бензин - с 2,5 милиона барела и увеличение на запасите от дестилати с 300 хиляди барела.

Влошаването на пазарните настроенията на инвеститори и търговци също е свързано с признаци за поредната ескалация на напрежението между Вашингтон и Пекин и притесненията относно бавното търсене поради продължаващото нарастване на заразените от коронавирус по света.