Цената на петрола Brent отново стигана 100 долара за барел и съвсем леко спада в сряда след почти 4% скок предишния ден поради сигнали за възможността за съкращения на производството в ОПЕК+.

Саудитският министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман каза в интервю за Bloomberg по-рано тази седмица, че петролният пазар се отдалечава все повече и повече от основите си и това може да принуди пактът ОПЕК + да предприеме подходящи действия.

Министърът отбеляза, че ОПЕК+ разполага с необходимите механизми за справяне с настоящите предизвикателства, "включително чрез намаляване на производството по всяко време и под различни форми, както беше демонстрирано през 2020 и 2021 г."

Цената на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 ч. българско време е 100,08 долара за барел, което е с 0,14 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията във вторник тези контракти поскъпнаха с $3,74 (3,9%) до $100,22 за барел.

В същото време септемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 93,81 долара за барел, което е с 0,07 долара повече от крайната цена на от предходната сесия. До затварянето на пазара във вторник стойността на тези контракти се повиши с $3,38 (3,7%) до $93,74 за барел.

"Потенциалното съкращаване на производството на ОПЕК+, намекнато тази седмица от Саудитска Арабия, беше катализатор за растежа на пазара", каза анализатор в IG Asia Pte. Джун Ронг Ип. Въпреки това перспективата за възстановяване на иранската ядрена сделка може да има обратен ефект, казва той.

Данните на Американския петролен институт (API), показват намаление на петролните запаси в САЩ за седмицата, приключила на 19 август, с 5,6 милиона барела.

Официалните данни за запасите ще бъдат публикувани от Министерството на енергетиката на САЩ по-късно в сряда.