Борсовите котировки на петрола спадат в сряда по данни заради неочаквано увеличение на американските запаси през миналата седмица.

Към 8:30 ч. българско време септемврийските фючърсите за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,44 долара - до 68,91 долара за барел. Във вторник цената на тези контракти спадна с$ 0,73 (1,1%) до $ 69,35 за барел.

Септемврийските фючърси за американския еталон WTI в същото време при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняха с 0,44 долара, до 66,76 долара за барел. В хода на предишната сесия WTI поскъпна с 0,85 долара (1,3%) - до 67,2 долара за барел.

Данните на Американския петролен институт (API), публикувани във вторник, показват увеличение на стоковите запаси от суров петрол в САЩ през последната седмица с 806 хиляди барела. Експерти, анкетирани от Trading Economics, осреднено прогнозираха спад от 4,167 милиона барела.

Американското министерство на енергетиката ще публикува официален доклад за енергийните резерви на страната по-късно в сряда. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват петролни резерви да са се свили с 6,7 милиона барела през миналата седмица, тези от бензин да спаднат с 1,1 милиона барела, а на дестилатите - с 600 000 барела.

Натиск върху пазара оказаха и данните за спад при вноса на петрол от Япония, четвъртият по големина купувач на суровини в света, с 1,2% на годишна база през юни на фона на последствията от пандемията на коронавируса, пише Trading Economics.