Цените на петрола растат по време на търговията във вторник, след като спаднаха в хода на предишната сесия.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес сутринта към 9:25 часа българско време се търгуват по 75,48 долара за барел, което е с 0,32 долара повече от цената в края на предходната сесия. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,39 (0,5%) - до $ 75,16 за барел.

Цената на августовските фючърсите за американския еталона WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 74,43 долара за барел, което е с 0,33 долара над крайната стойност на предходната сесия. В хода на търговията вчера стойността на тези договори падна с 0,46 долара (0,6%) - до 74,10 долара за барел.

Междувременно настроенията на пазара остават смесени на фона на продължаващите опасения относно състоянието на световната икономика. През уикенда министрите на финансите на Г-20 предупредиха, че разпространението на нови варианти на коронавируса в развиващите се страни заплашва глобалното икономическо възстановяване.

Остава несигурността и по отношение на добива на петрол от ОПЕК +.

Възможността за увеличаване на предлагането на петролния пазар през август намалява. Няма признаци Саудитска Арабия и ОАЕ да са разрешили различията, които пречат на страните от ОПЕК + да решат да увеличат производството на петрол от следващия месец, пише Bloomberg.

Измина седмица, след като срещата на министрите на страните от пакта ОПЕК +, където беше обсъдена възможността за увеличаване на производството от август, приключи неуспешно. Обединените Арабски Емирства твърдо поставиха условието за такова решение -(увеличаване на базата за намаляване на производството за страната, а новото заседание на ОПК+ не е свикано.

Въпреки желанието на други членове на картела да правят компромиси, източници на Bloomberg казват, че има малко признаци, Саудитска Арабия и ОАЕ да са постигнали напредък в разрешаването на спора.