Цените на петрола от еталонните световни марки продължават да спадат в понеделник от максималните от 3,5 години нива. На пазара се запазва неопределеността, свързана с решението на САЩ да излезе от споразумението за ядрената програма на Иран и бъдещите планове на ОПЕК+.

Днес сутринта юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,42 (0,54%) - до $76,70 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) се понижават с $0,24 (0,34%) - до $70,46 за барел.

През миналия петък цената на Brent спадна с $0,35 (0,46%) - до $77,12 за барел, а WTI поевтиня с $0,66 (0,92%) - до $70,70 за барел.

Умереното понижение на петролните котировки последва съобщението на Baker Hughes за това, че активните сондажи в САЩ се увеличават шеста седмица поред - до 844, обновявайки максимум от три години насам.

Като цяло обаче през миналата седмица, Brent поскъпна с 3%,а WTI - с 1,4%. В четвъртък цените достигнаха максимални от ноември 2014 година стойности.

Тази динамика в последно време показва, че ОПЕК си е върнала частично контрола върху ценообразуването на петролния пазар., който картелът изгуби в последно време заради шистовата революция в САЩ.

В същото време лидерът на организацията - Саудитска Арабия, през миналата седмица даде сигнал за потенциална възможност да увеличи добива, за да компенсира намаляването на доставките от Иран сред възстановяването на американските санкции.

Според някои анализатори, се увеличава вероятността на юнското си заседание ОПЕК да разгледа въпроса за повишаване на квотите за добив износ.