Цените на петрола се покачват в понеделник поради опасения от недостиг на доставките поради нежеланието на страните от пакта ОПЕК+ да увеличат производството над предварително планираните нива.

Министрите на страните от споразумението за ограничаване на добива миналия четвъртък единодушно решиха да продължат да следват плана, очертан по-рано, въпреки призивите на президента на САЩ Джо Байдън за ускоряване на увеличаването на производството. ОПЕК + увеличава производството с 400 000 барела на ден всеки месец от юли, за да компенсира ограничението от 9,7 милиона барела на ден, взето в разгара на пандемията от COVID-19. Представителите на пакта се събират всеки месец за оценка на пазарната ситуация.

Миналия уикенд Saudi Aramco, саудитската държавна петролна компания, обяви, че ще повиши цените за всички сортове петрол през декември за купувачи в Азия, Съединените щати, Северозападна Европа и Средиземноморието.

Цената на януарските фючърси за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures днес към 9:15 ч. българско време достигна $83,47 за барел, което е с $0,73 по-високо от края на предишната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха се повишиха с $2,2 (2,7%) - до $82,74 за барел.

Декемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 82,07 долара за барел, което е с 0,80 долара по-скъпо от крайната стойност на предходната сесия. При затваряне на търговията в петък стойността на тези договори нарасна с 2,46 долара (3,1%) и възлезе на 81,27 долара за барел.

През изминалата седмица Brent поевтиня с 1,2%, а WTI - с 2,8%.

Saudi Aramco през декември ще увеличи цените на петрола, доставян в Азия с 1,1-2,8 долара за барел, в САЩ - с 0,5 долара за барел, за страните от Северозападна Европа увеличението ще бъде 1-3,3 долара за барел, за средиземноморските държави - 1,1-3 долара за барел.

ОПЕК + и по-специално Саудитска Арабия е малко вероятно да променят подхода си към възстановяване на производството, каза Майк Мюлер, ръководител на Vitol Group, най-големият независим търговец на петрол в света. "Саудитска Арабия повиши цените на петрола повече, отколкото някой очакваше", каза Мюлер, цитиран от Bloomberg.

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм каза в неделя, че все още обмисля продажбата на петрол от Стратегическия петролен резерв (SPR) и внимателно ще оцени данните за петролните запаси в Съединените щати, които ще излязат тази седмица.