Цените на петрола се покачват по време на търговията във вторник сутринта след понижението им в предишната сесия. Подкрепата за петролния пазар и съответно за ръста на котировките идва от отслабването на долара, което прави цените на суровините по-привлекателни за инвеститорите.

Към 9:15 часа българско януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поскъпнаха с $1,75 до $94,56 за барел. В понеделник цената им се понижи с $0,96 (1%) до $92,81 за барел.

Цената на декемврийските фючърси за американския еталон WTI на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) всъщото време се вдигна с $1,54, до $88,07 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поевтиняха с $1,37 (1,6%) до $86,53 за барел.

Търговците очакват заседанията на големите централни банки, отбелязва Bloomberg. Федералният резерв на САЩ ще обобщи резултатите от двудневно заседание в сряда на фона на трайно високата инфлация в Съединените щати. На 3 ноември решение за основния лихвен процент в Обединеното кралство ще бъде взето от Bank of England.

В годишния преглед на ОПЕК се казва, че растежа на търсенето на петрол в света до 2025 г. ще бъде средно 2,1 милиона барела на ден, през следващите 10 години ще се забави и ще се стабилизира до 2035 година. Според организацията през 2022 г. потреблението на петрол в света ще нарасне до 100,3 милиона барела на ден след 96,9 милиона барела на ден през 2021 г. Освен това търсенето ще нараства значително всяка година до 2025 г.: средно с 2,1 милиона барела на ден.

Общата квота за добива на петрол на страните от ОПЕК+ е намалена с 2 милиона барела на ден от ноември спрямо нивата от август (съвпадащи с квотите от октомври). Това решение бе взето от алианса на среща на 5 октомври, която се проведе присъствено за първи път от повече от две години.