Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда се повишават след рязкото им спадане във вторник заради безпокойството около забавянето на глобалната икономика и свързаното с това намалено търсене на суровината. Преди това петролните котировки няколоко сесии растяха заради очакваното продължаване на действието на пакта за ограничаване на добива ОПЕК+.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,20 - до $62,59 за барел. Във вторник тяхната цена се срина с $2,66 (на 4,09%), и при закриването на сесията бе $62,4 за барел.

Котировките за американския еталон WTI за август на Ннюйоркск8ата стокова борса (NYMEX)в същото време се покачват с $0,21 до $56,46 за барел. В хода на вчерашната търговия те рухнаха с $2,84 - до $56,25 за барел.

Глобалните икономически данни продължават да се влошават, като например слабите показатели за индекса на производствената активност PMI, отбелязват анализаторите.

Американският институт по петрола (API) съобщи във вторник, че стоковите запаси от суровината в САЩ през миналата седмица са се съкратили с на 5 млн. барела. Запасите от бензин са се намалили с на 387 хил. барела, а на другите дестилати с 1,7 млн. барела.

Министерството не енергетиката на САЩ ще публикува по-късно днес официалните данни за състоянието на петролните запаси в страната за края на миналата седмица. Анализатори, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено средно очакват понижение на запасите с 3,7 млн. барела, а на бензин - с 2,4 млн. барела.