Цените на петрола в петък сутринта рязко подскочиха до максимални от септември нива, като в хода на търговията ръстът им достигна 4 на сто. Причината за всичко това е информацията за смърта на иранския генерал Касем Сюлеймани в резултат на американска въздушна атака в Багдад.

Пентагонът заяви, че нападението, при което е убит Сюлеймани, който беше командир на отдела "Кудс" на Ислямския революционен гвардейски корпус, е одобрен от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Унищожаването на един от най-влиятелните ирански генерали вероятно ще доведе до ответни стъпки от страна на Техеран, което може да доведе до мащабен конфликт в Близкия изток, в който да бъдат привлечени и други страни, като се застрашат световните доставки на суровината, предупреждават експерти.

Цената на мартенските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон се покачи до 68,20 долара за барел, което е с 1,95 долара (2,94%) по-високо от цената при затваряне на предишната сесия. В хода на търговията в четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,25 долара, до $ 66,25 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за февруари на Нюйоркската стокова борса в същото време момент поскъпнаха с 1,69 долара (2,76%) до 62,87 долара за барел. При затварянето на пазара в четвъртък цената им бе 61,18 долара за барел, което е над $0,12 долара повече спрямо предходната сесия.

В хода на днешната търговия цената на Brent се покачваше до 69,16 долара за барел, WTI - до 63,84 долара за барел.

"Това не е просто убийство. Това е агресивна демонстрация на сила и директна провокация, която може да доведе до нова война в Близкия изток. Индикаторите за геополитическите рискове рязко се повишиха", коментира анализаторът на AxiTrader Стивън Инес, цитиран от MarketWatch.

Върховният лидер на Иран аятолах Хаменей днес заяви, че убийството на ръководителя на отдел Quds на Ислямския революционен гвардейски корпус (IRGC) Иран Касем Сюлеймани няма да остане без отмъщение.