Цените на еталонните марки петрол в четвъртък слабо се променят в посока нагоре, след като предишния ден се покачиха с 1,5 -1,8%. Министерството на енергетиката на САЩ с сряда отмете максимален спад на стоковите резерви от суровината през миналата седмица.

Запасите от петрол в Съединените щати за седмицата, приключваща на 26 юни, са намалели със 7,195 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката. Запасите от бензин в САЩ нараснаха с 1,199 милиона барела, а на дестилатите - намаляха с 593 хиляди барела. Запасите от нефт на терминала Кушинг в Оклахома намаляха с 263 хиляди барела, което показва спад за осма поредна седмица.

Американският институт за петрола (API) във вторник обяви намаляване на стоковите запасите от нефт в САЩ с 8,16 милиона барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, средно прогнозираха, че статистиката ще покаже намаление на запасите с 2,7 милиона барела през миналата седмица.

Цената на септемврийските фючърси на Brent на борсата в Лондон ICE Futures днес сутринта е 42,07 долара за барел, което е с 0,04 долара по-висока от цената на затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори се повишиха с 0,76 долара (1,8%), до $ 42,03 за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI за август при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняха с 0,01 долара до 39,81 долара за барел. В сряда стойността на тези договори се увеличи с 0,55 долара (1,4%), до 39,82 долара за барел.

В същото време данните за продължаващото бързо разпространение на коронавируса в някои американски щати, включително Аризона и трите най-гъсто населени - Калифорния, Тексас и Флорида, пречат на по-силния ръст на цените на петрола, посочва агенцията. Броят на новите инфекции в страната на 1 юли за първи път надхвърли 50 хиляди души.