Цените на петрола се покачват умерено в петък сутринта, след като значително се понижиха предишния ден.

Октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:12 часа българско време се продават по 100,03 долара за барел, което е с 0,69 долара по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в четвъртък тези контракти поевтиняха с $1,88 (1,9%) до $99,34 за барел.

Цената на октомврийските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) кв същото време възлиза на 93,46 долара за барел, което е с 0,94 долара повече от крайната стойност от предходната сесия. До края на търговията предишния ден цената на WTI падна с $2,37 (2,5%) до $92,52 за барел.

"Петролните търговци се фокусират само върху две неща", каза Наим Аслан, старши пазарен анализатор в AvaTrade. "Това е възможността за ядрена сделка с Иран, която ще върне иранския петрол на пазара, и по-важното, производството на суровината от ОПЕК."

"Има много слухове на пазара, че споразумение с Иран е много вероятно, тъй като страната изглежда се е отказала от някои важни изисквания. Тонът на изявленията на представителите на САЩ и техните съюзници в Европа също изглежда изключително положителен", добави експертът.

Междувременно Саудитска Арабия, най-големият производител и износител на петрол в ОПЕК, започна да говори за намаляване на производството на картела, каза експертът.

"Това позволява да се успокои основният страх на търговците, че връщането на иранския петрол на пазара ще дестабилизира баланса на търсенето и предлагането", каза Аслам.

Следващата среща на страните, участващи в споразумението за ограничаване на добива и износа - ОПЕК+, ще се състои на 5 септември.

Участниците на пазара следят и годишния икономически симпозиум в Джаксън Хоул, САЩ. В петък събитието ще включва реч на председателя на Федералния резерв Джеръм Пауъл, което може да накара долара да реагира, което от своя страна ще се отрази на цените на суровините, каза старши стратегът на SIA Wealth Management Колин Чешински.