Цените на петрола умерено се понижават по време на борсовата търговия в петък сутринта след стабилното им повишение в предишната сесия.

Към 9:15ч аса българско време стойността на октомврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures е 99,20 долара за барел, което е с 0,39 долара по-ниско от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на вчерашната търговия тези контракти поскъпнаха с $2,2 (2,2%) до $99,61 за барел.

Цената на септемврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 93,83 долара за барел, което е с 0,51 долара по-малко от края на предходната сесия. До затварянето на пазара в четвъртък стойността на тези контракти се повиши с $2,41 (2,62%) до $94,34 за барел.

Междувременно за седмицата цената на Brent може да покаже ръст от почти 5%, а WTI - повече от 5%, отбелязва Trading Economics.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) в навечерието увеличи с 380 хиляди барела на ден, до 99,7 милиона барела на денонощие, прогнозата за търсенето на петрол през 2022 г. Така според месечния доклад на агенцията през 2022 г.се очаква глобалното търсене на петрол да нарасне с 2,1 милиона барела на ден спрямо миналата година.

МАЕ също така повиши прогнозата за търсенето на петрол в света през 2023 г. до 101,8 милиона барела на ден, докато оценката за растеж на потреблението остана на 2,1 милиона барела на ден.

Глобалните доставки на петрол през юли достигнаха връх след пандемията на фона на увеличаване на производството от страните от ОПЕК +, както и значително възстановяване на индустрията в редица региони, следва от доклада на МАЕ.

Междувременно ОПЕК в собствения си месечен доклад понижи прогнозата си за растеж на търсенето на петрол тази година с 0,3 милиона барела на ден до 3,1 милиона барела на ден поради някои регионални промени. Така през 2022 г. според организацията потреблението на петрол ще бъде 100,03 млн. барела на ден, а не 100,3 млн. барела на ден, както се очакваше по-рано. ОПЕК все още вярва, че тази прогноза предполага "здравословно" търсене на енергийния ресурс, се казва в доклада.