Цените на петрола продължават да растат в четвъртъкl , след като предишния ден се повишиха до най-високите стойности от края на юли поради данни за рязък спад на запасите в САЩ.

Търговските резерви от суровината в САЩ са намалели с 6,4 милиона барела миналата седмица, съобщи министерството на енергетиката на страната. Техният обем намалява за седма поредна седмица. Запасите от бензин намаляха с 1,9 милиона барела, дестилатите - с 1,7 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно намаляване на запасите от нефт с 3,5 милиона барела, на бензин - с 2,2 милиона барела и от дестилати - с 2 милиона барела.

Цената на фючърсите за ноември за сорта Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:15 ч. българско време в четвъртък е 75,50 долара за барел, което е с 0,04 долара по-високо от края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с 1,86 долара (2,5%) - до 75,46 долара за барел, максимум от 30 юли.

Октомврийските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се търгуват по 72,62 долара за барел, което е с 0,01 долара повече от крайната цена на предишната сесия. В сряда стойността на тези договори нарасна с 2,15 долара (3,1%) до 72,61 долара за барел, също най -високата стойност от 30 юли насам.

"Няма достатъчно нови доставки на пазара, което прави ситуацията доста трудна", казва Мат Съли, анализатор в Tortoise.

"При такива условия цените на петрола ще продължат да се покачват. Опасенията относно перспективите за търсене, причинени от COVID-19, отшумяват на заден план", цитира Bloomberg експерта.

Според Бюрото по безопасността и околната среда на САЩ след урагана Айда капацитетът, който осигурява 29,5% от добива на петрол в американската част на Мексиканския залив, все още не е възстановен.