Цените на референтните марки суров петрол в четвъртък спадат, коригирайки рязкото им покачване през вчерашната търговия на фона на блокирането на Суецкия канал.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,20 ч. българско в четвъртък е 63,58 долара за барел, което е с 0,83 долара под цената в края на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда тези контракти поскъпнаха с $3,62 (6%) - до $ 64,41 за барел.

Цената на майските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 60,24 долара за барел, което е с 0,94 долара под нивото в края на предходната сесия. В сряда стойността на тези договори се увеличи с 3,42 долара (5,9%) до 61,18 долара за барел.

Контейнеровозът Ever Give с водоизместимост над 200 хил. тона, който заседнал и блокира движението в Суецкия канал, в сряда все още не може да помръдне , следва от данните на международната система за позициониране на кораби (AIS).

"Около 10% от световния петролен транспорт преминава през канала", каза Маршал Хитлър, ръководител на инвестиционните изследвания в BDSwiss, цитиран от MarketWatch. Експертът обаче отбеляза, че проблемът може да бъде решен достатъчно бързо и е малко вероятно да има дългосрочно въздействие върху петролния пазар.

Междувременно министерството на енергетиката на САЩ обяви в сряда увеличение на петролните резерви в страната миналата седмица с 1,9 милиона барела. Увеличението на запасите се наблюдава за пета поредна седмица. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха намаляване на запасите с 1,7 милиона барела.

Анализаторът на ClipperData Мат Смит обясни нарастването на запасите от петрол с факта, че "обемите за рафиниране продължават да се възстановяват, но все още не са надминали нивото, наблюдавано преди снежната буря" в някои щати на САЩ през февруари.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ също показаха спад в търсенето на петролни продукти през миналата седмица с 1,2%.