Цените на петрола от световните марки се понижават в понеделник след значителния им скок в края на миналата седмица заради решението на страните участнички в пакта ОПЕК+ да съкратят допълнително долива.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонс8ката борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,15, до $64,24 за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с $1 (1,58%), до $64,39 за барел.

Януарските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиняват с $0,26, до $58,94 за барел. За предишна сесия WTI поскъпна със $0,77 (1,32%), до $59,2 за барел.

В петък страните от пакта ОПЕК+ се договориха да съкратят добива на суровината с още 500 хил. барела на денонощие от 1 януари 2020 година към приетото преди това намаление от 1,2 млн. барела н а денонощие. Саудитска Арабия пое задължението да намали своето производство с още 400 хил. барела дневно.

Новите ограничения ще действат до края на март догодина. Участниците в ОПЕК+ се договориха на 5 и 6 март да обсъдят продължаването на тази мярка.

През миналата седмица Brent поскъпна с 6,2%, а цената на WTI подскочи със 7,3%.

Експертите на Goldman Sachs повисиха прогнозите си за средната цена на сорта Brent през 2020 го. до $63 за барел от $60 след решението на ОПЕК+ за допълнително ограничаване на добива.

Сега, когато заседанието на страните производителки на петрол мина, трейдъри отново се фокусираха върху хода на търговските конфликти между САЩ и Китай и тяхното влияние върху световната икономика.