Цените на петрола в петък се понижават след вчерашния им ръст заради информацията за забавяне на темповете на икономически растеж на Китай до 30-годишен минимум.

Днес сутринта декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с $0,37 (0,48%), до $59,54 за барел. В четвъртък цената на тези контракти се покачи с $0,49 (0,82%), до $59,91 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса (NYMEX) поевтиняват с $0,16, до $53,77 за барел. В хода на предишната сесия цената им се вдигна с $0,57 (1,07%), до $53,93 за барел.

Държавното статистическо управление на Китай съобщи че ръстът на БВП през третото тримесечие се е забавил до 6% от 6,2% през второто тримесечие на тази година.

Неотдавна сключеното временно търговско споразумение между САЩ и Китай едва ли може да промени тенденцията към отслабване на темповете на китайската икономика, която ограничава търсенето на суровината.

В четвъртък цените на петрола нараснаха благодарение на повишения интерес към по-рисковите активи след постигнатото споразумение между ЕС и Лондон за условията на Brexit.

Пазарът пренебрегна данните за по-съществения от очакваното ръст на запасите от суровината в САЩ. Вчера енергийното министерство съобщи, че стоковите запаси от петрол в страната през миналата седмица са се увеличили с 9,28 млн. барела. Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, средно прогнозираха повишаване на запасите с 4 млн. барела.