Цените на сортът Brent могат да паднат до 10 долара за барел до 2050 г., ако светът ускори енергийния и постигане на целите на Парижкото споразумение за климата. Към 2040 г. цените може да са между 28 и 32 долара за барел. Това стана ясно от изявление на енергийната консултантска компания Wood Mackenzie, пише Oilprice.

Ако светът върви по пътя за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий, каквато е целта на Парижкото споразумение, мащабът на промените би бил толкова голям, че търсенето на петрол ще потъне, заедно с мощта на големите производители на петрол и съотвено цените ще се сринат, според консултантската компания.

Електроенергията ще покрива 47% от енергийното потребление спрямо днешния дял от 20%, сочи анализът. Тогава търсенето на петрол може да се свие с цели 70%.

Все пак сценарият за ускорен енергиен преход е само един от многото такива за бъдещето на глобалните енергийни системи, а не основният сценарий, отбелязва WoodMac.

При сценария за ускорен енергиен преход се очаква глобалното търсене на петрол да спадне значително и да доведе и до сериозен спад в цените на петрола.

До 2050 година ОПЕК вероятно ще има пазарен дял от над 50%, но по-малък контрол върху пазара заради силния спад в търсенето. Производителите, предлагащи по-ниски цени в Близкия изток все още ще бъдат основните доставчици на петрол в света, но цените могат да достигнат до 10 долара за барел от Brent.

Въпреки че това не е прогноза, нито основен сценарий, петролната индустрия не трябва да пренебрегва промените, които биха дошли от енергийния преход.

И големите играчи, и националните петролни компании ще бъдат сериозно засегнати, ако светът предприеме по-агресивни действия срещу глобалното затопляне и за постигане на целите на Парижкото споразумение.

Големи международни петролни компании обявяват, че ще инвестират повече в по-чиста енергия, включително водород, но все пак повечето разчитат на петрол и газ.

Анализ на Организацията на обединените нации от февруари сочи, че обещанията, дадени от страните по света за ограничаване на емисиите на парникови газове, са "твърде далеч" от задълбочените мерки, необходими за избягване на най-опустошителните последици от влошаване на климата.