Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник се покачват. Подкрепа за пазара дават очакваното съкращаване на добива от най-големите производители на суровината. Освен това, засилването на напрежението във Венецуела подсказва вероятно намаляване н доставките от тази страна, отбелязва MarketWatch.

Майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $0,13 - до $67,34 за барел. В хода на търговията вчера тяхната цена се покачи с $0,18, до $67,21 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се вдигнаха с $0,46 - до $59,28 за барел. По време на сесията в понеделник цената на тези контракти спадна с $0,22, завършвайки деня на минимално за последния месец равнище от $58,82 за барел.

Тази нестабилна и разнопосочна динамика на петролните цени в последните дни е обусловена от опасенията за забавяне темповете на растеж на световната икономика и съответно на търсенето на суровината.

Независимо от непрекъснатите усилия на участниците в пакта ОПЕК+, опасенията по повод забавянето на ръста на световното търсене продължават да подриват ралито на петролните цени. Въпреки това фундаменталните показатели за петрола в настоящия момент остават в полза "биковете", смята анализатора по световните суровинни пазари на Schneider Electric, Балинт Балаз.