Швеция преживява най-големият спад на цените на жилищата от световната финансова криза насам. С по-големи капиталови буфери за банките и икономика, която расте с доста по-бърз темп от останалата част на континента, анализатори, регулатори и политици твърдят, че всичко ще бъде наред, пише Bloomberg.

Причината за корекцията на цената не е в икономиката или заради финансово бедствие, а заради ръст на строителството, чиято първоначална цел бе да посрещне търсенето.

Пазарът в Швеция е във възходяща позиция, а строителството е на най-високото си ниво от последното десетилетие на миналия век. Икономиката расте бързо, увереността е висока, бюджетът на държавата е балансиран, а безработицата намалява. Страната може да се похвали и с най-добре капитализираните банки в света. Така че Швеция е "устойчива срещу спад на цените на жилищата", смята ана Бреман, главен икономист в Swedbank AB.

Данните, публикувани в понеделник, посочват, че през декември цените на жилищата продължавата да вървят надолу, изтривайки 2 процента презз месеца. За последното тримесечие на годината спадът е от 7,8 процента - най-остър от края на 2008 година насам.

Междувременно безработицата намалява - и също е на нива, невиждани от преди кризата. И дори евентуалния спад в жилищното строителство да съкрати работни места, работниците ще намерят прехрана в други сектори на строителството, където има голямо търсене за работна ръка, смятат още от Swedbank.

Лихвите по жилищните заеми също са на рекордни ниски нива в последните години, след като централната банка намали основната лихва под нулата в опит да повиши инфлацията.

Все пак понижението на цените на жилищата ще увреди леко ръста на икономиката.