Цените на петрола от еталонните световни марки в сряда сутринта се опитват да отиграят вчерашното си рухване, предизвикано от неопределеността по отношение на плановете на ОПЕК за съкращаване на добива.

Освен това резкия спад на котировките се засили от действията на крупни банки, продаващи петролни фючърси в рамките на ребаланасиране на своите позиции на фона на падащите цени, отбелязва Bloomberg.

Някои американски производители на суровината започнаха да фиксират печалбата си от хеджираните ставки, направени през текущата година, споделят източници на агенцията.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поскъпват с $1,05 - до $63,53 за барел. В хода на търговията във вторник цената им рухна с $4,26 (6,38%) и падна при закриването н сесията до $62,53 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се увеличава с $0,96 - до $54,39 за барел. Вчера цената на тази контракти спадна с $3,77 (6,59%), $53,43 за барел.

Негативен фактор пазар стани и заявлението на президента Тръмп, че Саудитска Арабия "реагира" на неговите призив за задържане на петролните цени на по-ниско ниво. Такива твърдения предизвикаха опасения, че участниците в пакта ОПЕК+ може и да не есе договорят за съкращаване на добива през 2019 година.

От друга страна подкрепа за петролните котировки дадоха данните на Американския институт по петрола, според които запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се понижили с 1,5 млн. барела - з апърви път от средата на септември.

Официалните данни за състоянието на запасите от суровината в САЩ по-късно днес ще даде енергийното министерство. Очакванията на анализаторите са те да са нараснали с 3,45 млн. барела.