Морски коридор от Украйна за износ на зърно може да бъде създаден, без да е необходимо да се разчистват мините около украинските пристанища. Това заявиха от Турция. Русия обяви, че е предложила "безопасен проход" за пратки от Черно море, предаде Daily Sabah.

Доставките на зърно в Украйна бяха почти блокирани след нахлуването на Русия в страната. Блокадата на пристанищата повиши световните цени на зърнените храни, олиото, горивата и торовете. Организацията на обединените нации (ООН) призова двете страни, както и тяхната морска съседка Турция, да се споразумеят за коридор. Турция се опитва да посредничи в сделката за възобновяване на износа от Украйна и руския износ на храни и торове, които според Москва са ощетени от санкциите.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изложи подробно плана на ООН за създаване на морски коридор за износ от Украйна на селскостопански продукти.

Коментарите му изглежда бележат промяна от по-ранното предложение за премахване на мините от пристанищата на Украйна - ход, за който Киев се опасява, че ще направи страната много по-уязвима за руска атака от Черно море.

Чавушоглу обяви, че може да се създаде безопасен морски коридор в райони без мини по предложение на ООН. Анкара все още очаква реакцията на Москва относно плана.

"Тъй като местоположението на мините е известно, определени безопасни линии ще бъдат установени на три пристанища", коментира външният турски министър. По думите му търговските кораби трябва да използват напътствията на украинските кораби, като "по този начин биха могли да се движат безопасно до пристанищата, без да е необходимо да разчистват мините".

От друга страна, руският посланик в ООН Василий Небензя обяви, че не руската страна е отговорна за създаване на безопасни коридори. "Казахме, че можем да осигурим безопасно преминаване, ако тези коридори бъдат създадени".

Министерството на отбраната на Турция междувременно съобщи, че е създадена гореща линия между Турция, Украйна и Русия за решаване на кризата със зърнените храни. По горещата линия от всяка страна може да участват в разговори, за да "обсъдят въпроса".

"Има тежки преговори както с Русия, така и с Украйна. И двете страни имат известни резерви", смята министърът на отбраната Хулуси Акар.

Миналата седмица Акар проведе отделни телефонни разговори със своите руски и украински колеги.

Украйна има опасения, че премахването на мините от пристанища ще я направят много по-уязвима за руска атака от Черно море. "Нашите военни са против, така че ето защо имаме много, много ограничен оптимизъм за този модел", каза Дейвид Арахамия, който е член на екипа за преговори на Украйна с Русия.