Турция увеличава производството на пшеница като част от усилията за смекчаване на заплахата от суша, която обхваща света, съобщава Daily Sabah. Страната ще опита да направи всичко възможно, за да се избегнат всякакви потенциални прекъсвания в доставките на храни, казва представител на индустрията.

През предишните години Турция беше силно засегната от ефектите на глобалното затопляне. От друга страна, тази година, дори в районите, които спадат към т. нар. безплодна земя, производителността се е увеличила значително.

Снимка 372467

Източник: iStock

Реколтата от пшеница в Турция достигна най-високото си ниво за всички времена, като тази година са произведени 21 милиона тона, спрямо 19 милиона тона миналата година. Тази цифра означава, че страната лесно може лесно да задоволи собственото си търсене, тъй като консумира около 19 милиона тона пшеница годишно.

Китай може да измести Египет и Турция и ще стане най-големият купувач на пшеница

Коя държава ще измести Египет и Турция и ще стане най-големият купувач на пшеница

От юни миналата година досега покупките и са надхвърлили 12 милиона тона

Излишъкът от продукцията ще се преработва в брашно и тестени изделия за износ за различни пазари, включително за българския.

Според експерти от бранша, страната е в добра позиция да служи като глобален склад за пшеница.

Черноморската инициатива за зърно, която се случи чрез посредничеството на Турция и ООН през юли 2022 година, се стреми да гарантира глобалната продоволствена сигурност, като позволява на зърното да тече от украинските пристанища, блокирани заради инвазията на Русия в Украйна.

Русия обяви миналата седмица, че се оттегля от сделката, подчертавайки, че исканията относно износа на нейните собствени селскостопански пратки не са били изпълнени.

Споразумението гарантира най-вече притока на зърно към страните в Азия, Близкия изток и Африка, където гладът е нарастваща заплаха, а високите цени на храните тласнаха повече хора към бедност.

През първите четири месеца на 2023 година Турция е изнесла около 965,42 милиона тона брашно, генерирайки приходи от около $442,2 милиона. Очаква се общата цифра за тази година да надхвърли износа от $3 милиарда.

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

6 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед залежават в складовете

Информацията е от Консултативния съвет по зърното