Най-големият вносител на царевица и соя в света, е на път да изпревари Египет и Турция и да стане и най-големият купувач на пшеница тази година. Става въпрос за Китай. Това показват статистически данни на Китай и САЩ. От юни миналата година досега покупките са надхвърлили 12 милиона тона. Повече от половината от това количество идва от Австралия.

От октомври насам вносът на пшеница се увеличи до над 1 милион тона на месец, а рекордът, който е записан през април е 1,68 милиона тона.

Прогнозите за недостиг на пшеница след като Русия нахлу в Украйна така и не се случиха. Защо?

Прогнозите за недостиг на пшеница след като Русия нахлу в Украйна така и не се случиха. Защо?

Реколтата на Украйна беше 20 милиона тона пшеница миналата година, което е с около 25% под средното ниво

Министерството на земеделието на САЩ прогнозира още 12 милиона тона внос от Китай през 2023-2024 г., след щетите върху последната реколта. Проливните дъждове в Хенан повлияха на качеството и повишиха цените на зърното, използвано за приготвяне на хляб и юфка. Това би трябвало да е от полза за фермерите, но в същото време може потенциално да навреди на търсенето на други фуражи като царевица и соя, защото повече пшеница отива за добитъка.

Според анализаторът от Guolian Futures Джан Жидонг вътрешното търсене оскъпи зърното и запасите намаляват, така че има търсене.