Още с началото на войната в Украйна през февруари миналата година, експерти от различни търговски обекти предупредиха, че доставките на пшеница могат да бъдат спрени и да се стигне до недостиг в предлагането зърно, по-високи цени на основните продукти като брашно и хляб и други. Русия и Украйна изнасят общо над една четвърт от световната пшеница.

Най-големите вносители са тези, които изобщо нямат или имат ограничени производствени възможности, а най-големите пазари за растеж за внос на пшеница са Северна и Субсахарска Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия, по данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), цитирани от Quartz.

В крайна сметка обаче прогнозата за световен недостиг на пшеница не се сбъдна. Реколтата на Украйна беше 20 милиона тона пшеница миналата година, което е с около 25% под средното ниво. Спадът в износа на пшеница от Украйна беше балансиран от увеличение на производството на други места, коментира икономистът Моника Тотова от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (FAO).

Нещо повече -общото производство на пшеница през 2022 г. дори се увеличи в световен мащаб, заради по-високия износ от страни като Канада и Русия, чието производство беше над средното.

Доставки идваха и от Украйна. Споразумението от юли за износ на зърно през Черно море позволи доставките на храни за износ от три украински пристанища. Тази седмица ще започнат преговори за удължаване на споразумението.

Страховете за недостиг на зърно може би бяха основателни. Когато избухна войната, не беше ясно как доставките на пшеница ще стигат до развиващите се пазари, смята Тотова. Разбира се и цените на пшеницата скочиха, което беше проблем за страните, които зависят от вноса. Цените се бяха повишили още преди войната, заради пандемията и веригата за доставки, както и недобрите е метеорологични условия.

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Кои страни са най-големите производители на пшеница в глобален мащаб през последните 20 години?

Повече от 80 страни произвеждат пшеница по света, но по-голямата част от световното производство на пшеница идва само от няколко

В момента цените на пшеницата са паднали, но все пак остават високи. "Няма недостиг в световен мащаб, но това не значи, че няма проблеми в някои страни", коментира още тя.

Зависимите от вноса на пшеница страни като Конго, Етиопия и Судан, са изправени пред криза с глада. Някои от тях не могат да се позволят да внасят толкова пшеница, колкото им е необходима, поради различни фактори.

Производството на пшеница в продължаващата война

Земите в Украйна все още не са изчистени от мините, а железопътните линии и пътищата са в критично състояние. Производството все още ще бъде доста под средното. Засаждането за реколтата през юли 2023 г. е с 40% под нивото от 2022 г., според оценки на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). Но въпреки това производителите на пшеница в Украйна смятат, че ще могат да изнасят своята продукция, заяви Тим Лугинсланд, мениджър на Wells Fargo Agri-Food Institute. По думите му това може да е годината, в която САЩ могат да увеличат износа си на пшеница, ако условията позволят.

Войната е само един от многото фактори, допринасящи за влошаването на глобалната хранителна несигурност. В Източна Африка, още преди избухването на войната в Украйна, броят на недохранените през 2022 г. е бил 733,9 милиона души, според оценки на ФАО. Според нови прогнози този брой се е увеличил с около 10 милиона. Причината - по-високите цени на храните.