Много американци искат и очакват Федералният резерв да намали лихвените процент, след като година и половина те стоят на най-високите нива от над две десетилетия. Фед обаче не дава никакви индикации, че това може да се случи, поне в момента и тези които залагат на Уолстрийт осъзнават, че ще трябва да изчакат известно време, пише Quartz.

Каква е причината?

Въпреки, че покачването на цените утихна от първите дни на пандемията досега, инфлацията не е там, където Фед иска. Според управителят на Фед Адриана Д. Куглер това се случва, заради заплатите на работниците в сферата на услугите.

"Добре е да виждам ръст на заплатите на работниците, но за да бъде той заплатите устойчив, трябва да съответства на 2% инфлация", заяви тя преди ден. Сега заплатите все още растат: Бюрото по трудова статистика през януари почасовите заплати са се повишили средно с 4,5% на годишна база в частния сектор.

Според Фед показателят на инфлацията все още е "твърде висок" от 2,6%. Заплатите за служители в сферата на услугите, до голяма степен се върнаха в съответствие с икономиката, но в даден момент за сектори като хотелиерство - ресторантьорство, които трябваше да се справят с недостига на работници, имаше големи увеличения, повече от обичайното.

Проблемът с работниците, които печелят "твърде" много, е че компаниите, които наемат тези хора, могат да прехвърлят по-големите разходи за заплати на своите клиенти.

Най-голямата икономика САЩ ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Най-голямата икономика ще бъде ударена от рецесия през 2024-а, а Фед ще намали лихвите рязко

Според UBS Фед ще отговори на падащата инфлация и икономическия спад, като намали лихвите с впечатляващите 275 базисни пункта

Едно потенциално намаляване на растежа на разходите за труд в тези и други индустрии, ще се усети от потребителите като по-ниски цени и ще спомогне за намаляване на инфлацията, смятат от централната банка.

Тогава е възможно намаляване на инфлацията, съответно и на лихвите.