Кризата покрай коронавируса нанесе сериозен удар на много отрасли, особено в сферата на услугите, в която хотелите, ресторантите и въздушния превоз на практика бяха спрени. С размразяването на икономиката заетостта постепенно започна да се връща, а ето къде това е в сила, посочват от Price Economics.

В САЩ през март и април кандидатурите за работа се сриват в сравнение с февруари, но през май те започват да се възстановяват. Ръстът основно се дължи именно на отварянето на заведенията и медицинските центрове, но дори и те не успяха напълно да компенсират понижаването на кандидатурите за работа, които останаха под нивата си от преди кризата.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Лидери в растежа им са районите на Маями, Лас Вегас и Балтимор.

Броят на кандидатурите за една работна позиция също е надолу. Той обаче успя да се повиши през май до нивата си от преди пандемията, за разлика от общия брой на кандидатурите.

Данните показват, че именно в затворените сектори се наблюдава най-голям ръст на заетостта през май в сравнение с предишните месеци. Най-голям е растежът в ресторантьорския отрасъл, където през май спрямо април делът на работещите нараства с почти 200%, следван от хранителните магазини (90%) и услугите за почистване (73%).

Графика 1: Отрасли с най-голямо покачване на заетостта

Снимка 488429

Източник: Snagajob

От друга страна, данните показват, че най-голям е растежът на кандидатурите за работа в сферата на логистиката (294%), а на второ място отново са хранителните магазини със 143%, следвани от здравеопазването (15%).

Графика 2: Ръст на кандидатурите за работа по отрасли

Снимка 488428

Източник: Snagajob