Дори спестяванията се превръщат в лукс, достъпен за малко руснаци в икономика, която не успява да се възстанови, след като доходите стагнират, пише Bloomberg.

Възможността за спестяване се превръща в последната демаркационна линия между тези, които имат и тези, които нямат в Русия след най-дългата рецесия в страната. През 2018 г. делът на доходите, които биват спестявани, е близо до най-ниското си ниво от 2000 г. насам, когато Владимир Путин дойде на власт - въпреки че изследване показва, че всеки втори иска да заделя пари.

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Властта в Русия се готви за непопулярна, но жизненоважна за икономиката промяна

"Хората знаят, че е добре да се спестява, но просто нямат достатъчно ресурси", казва Марина Касилникова, която оглавява департамент за потребление и жизнен стандарт в Левада център в Москва. "Доходите биват харчени за потребление, което е отлагано дълго време".

Очаква се в сряда да излязат официалните данни, които показват забавяне на растежа в реалните заплати и разполагаемия доход през май. През миналото тримесечие търговията на едро и дребно не донесе абсолютно нищо за растежа от на икономиката, който достигна 1,3%.

Тежкото положение на руските домакинства е във фокуса на Путин. Преизбран през март, президентът нареди на правителството да намали бедността на половина до 2024 г. и да повиши жизнения стандарт на руснаците.Сред големите икономики само САЩ има сравнима с Русия концентрация на богатство сред най-богатите 10%, по данни на Credit Suisse Group AG.

Знак, че ножицата се разтваря, са данните, че само депозитите от над 1 милион рубли или повече са нараснали по обем през първото тримесечие. Средният размер на депозитите е 167 600 рубли към 1 април. Почти две трети от руснаците казват, че семействата им нямат заделени средства, показва изследване на централната банка.

Русия вдига ДДС и пенсионната възраст

Русия вдига ДДС и пенсионната възраст

От 2019 година

"Всеки ръст на заплатите най-вероятно няма да отиде за спестявания", казва Светлана Мишкина, зам.-директор на Центъра за проучвания в Higher School of Economics в Москва. Руснаците имат нужда от поне още 60 000 рубли на месец - почти 40% над средната заплата през април - за да влязат в средната класа, тоест да могат да си закупят всичко необходимо, да пътуват в чужбина, да пестят пари и да могат да получат заем за жилище или автомобил.