Едва няколко месеца, след като Индия стана петата по големина икономика в света, страната е изправена пред тежка криза на фона на пандемията на новия коронавирус. Държавата въведе може би най-строгите мерки за блокиране, излагайки на риск стотици милиони работни места.

"Кацнах в Делхи на работно пътуване в средата на март и след малко повече от седмица премиерът Нарендра Моди обяви мерките за блокиране, които скоро след това бяха признати за най-строгите такива в света. Два месеца по-късно все още съм в къщата си в близост до Околовръстния път на Делхи", коментира журналистът Нучир Шарма от The New York Times.

По думите на кореспондента най-голямата му загриженост за случващото се в Индия е свързана с начина, по който страната копира мерките, които богатите държави предприемат за защита на обществената безопасност и благополучие от заразата. Но страните с ниски доходи не могат да си позволят подобни мерки - всички бързо развиващи се страни се обявиха против пълното блокиране, защото "без ресурсите за подкрепа на новите армии от безработни, затварянето на икономиката би довело само до повече глад и смърт".

"В рамките на дни милиони разселени мигранти излязоха от големите индийски градове - хиляди се движеха покрай входната ми врата. Повечето бяха млади мъже, освободени от работата си като строители или изгонени от нервни хазяи."

Как се отразява блокирането на богатите?

С разхлабването на мерките вместо да се върнат към нормалните си навици, много индийци от по-високата класа все още се ограничават по-строго, отколкото изискват правилата. Всъщност те заобичаха режима и публикуват оди за споделените си готварски рецепти, за своите каталози в Netflix, как пият коктейли от домовете си през Zoom, ясните гледки към небето и луната, "докато смогът се издигаше над бездействащата нация", описва Шарма, който открито заявява възмущението си от социалните неравенства в индийското общество.

Той се спира и на още един проблем - произволията на органите на реда, след като социалните мрежи се препълниха с клипове на полицаи, биещи хората по улиците. "Още по-лошото е, че повечето коментари под тези клипове са по-скоро по-хумористични, отколкото ужасни."

Ами на бедните?

До средата на месец април много от развиващите се страни започнаха да обмислят облекчаване на мерките и възобновяване на икономиките. Протестите също не се разминаха, като най-големите такива са в САЩ. Междувременно в Индия публичният дебат по темата се оказа малко, а още по-малка беше и възможността за организиране на протест, пише авторът. "Най-тежко засегнатите - бедните и безработните - изглежда приемат нещастието си като съдба и без съмнение не знаят, че колкото по-строго е блокирането, толкова по-тежки ще са икономическите щети."

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Индия се готви за най-тежката рецесия от десетилетия и този индикатор го доказва

Потреблението се срина с над 14% през май, което дори е подобрение на фона на април

Според някои оценки икономиката на Индия може да се свие с близо 6% през тази година, което прави спадът най-лошия такъв в историята на страната след Независимостта.

На фона на всичко това загиналите от Covid-19 в Индия към началото на настоящата седмицата бяха под 5 000 души - по-малко от броя на хората, които загиват седмично в селските райони предимно от туберкулоза или диария. И все пак влиянието на градския елит оформя изцяло политическите решения и въпреки че страната е пред невиждан колапс, по високите етажи остават непоколебими привърженици на строгото блокиране.

Другата гледна точка

Междувременно обаче другата гледна точка също не е за пренебрегване, а тя гласи, че ако правителството премахне ограниченията, милиони неграмотни индийци ще излязат по улиците и ще разпространят болестта светкавично.

Но въпреки това - жертвата, която държавата прави, е равна на десетки милиони индийци, изтласкани на прага на бедността вся седмица.

Според хората изходът е само един - държавата трябва да се погрижи за тези хора, както става в САЩ, въпреки че със своята дисфункционална бюрокрация и лошо управление в Индия средната заплата е 20 пъти по-малка от тази в щатите.

Числата - ограничено от високия държавен дълг и големия дефицит, правителството на Индия увеличи разходите за стимули с по-малко от 2% от БВП от началото на блокирането, в сравнение с около 12% в САЩ.

Точно тази липса на ресурси значително усложнява предизвикателството за подпомагане на безработните в Индия. А и самото проследяване на тази група е толкова трудно, че правителството не докладва редовно за нивата на безработица. Според скорошни изчисления броят на безработните в Индия е нараснал до 24%, а в страната има около 140 милиона работници мигранти, които в по-голямата си част не отговарят на условията за получаване на обезщетения за безработица.

А прибирайки се по родните си места, тези работници пренасят заразата и всъщност става по-сложно.

На практика ситуацията е следната - докато богатите се радват на сладкото си блокиране, бедните са изправени пред мизерия и глад.

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

И Световната банка налива още пари в Индия срещу рецесията

Сумата е от 1 млрд. долара, които ще бъдат насочени към уязвимите групи в страната

В началото на седмицата стана ясно, че Ню Делхи отново ще затвори границите си, за да спре повторното разпространение на коронавируса. По думите на главния министър на Делхи Арвинд Кеджривал новото ограничение няма да спре свободното движение на стоки и услуги от първа необходимост през границите на града. Но милионите работници, поели пеш към родните си места, не влизат в тази категория.

Всички магазини в града с близо 30 милиона население ще се отварят всеки ден за потребителите. В съответствие с насоките, издадени от индийското правителство, отново ще има полицейски час, който ще продължава от 21 часа до 5 часа. Всички индустрии в града ще могат да работят, но с ограничена работна сила.

Съседни на Ню Делхи области в същото време продължиха с извънредния режим и пропускаха минимално движение през техните граници.

"Мина полунощ на Околовръстния път, докато пиша. Отвън изригва гневно викане. Излизам. Именно мигрантите работници, движещи се в малки групи - един се опитват да избягат от атака на крадци от близките бедняшки квартали. Те вече бяха чули слуховете за предстоящо ново блокиране. Надявам се да го прекарат у дома в безопасност. Но да се научат да обичат живота в условията на блокиране - този вид любов е твърде скъпа за тях", завършва Шарма.

С индустриални зони 2 пъти колкото Люксембург Индия иска спечели компании, напускащи Китай

С индустриални зони 2 пъти колкото Люксембург Индия иска спечели компании, напускащи Китай

Страната се надява да привлече инвеститорите, които искат да намалят зависимостта си от Поднебесната империя