Централната банка на Великобритания иска финансовите институции да затегнат правилата и да внимават повече на кого отпускат кредити, пише Reuters. Засега централната банка няма да въвежда нови правила и ограничения, но даде да се разбере, че тази възможност стои на дневен ред.

Миналата седмица Bank of England заяви, че е забелязала "слабости" в начина, по който банките отпускат кредити на потребителите, които днес са основен двигател на икономиката.

Кредитирането на домакинства е растяло с повече от 10% на година, докато спестяванията им са достигнали историческо дъно. Това кара Bank of England да се притеснява, че потребителите, възползвайки се от ниските лихви, може да прекалят и при възможно повишаване на лихвите да не успеят да върнат своите кредити.

За да се увери, че препоръките й няма да минат незабелязано, централната банка ще направи членовете на бордовете на банки директно отговорни за тяхното изпълнение. Bank of England вече затегна и правилата, по които се отпускат ипотечни заеми.

Очаква се през септември централната банка да направи нов анализ на пазара и да прецени нужни ли са по-строги мерки.